Moms PÅ/AV

MASSAGETIPS MED HOT & COLD ALOE VERA

Nedan finns massagetips för flera typiska belastningsskador. Läs först belastningsskadans natur och orsak. Kom sedan ihåg att angivet område bör masseras i minst 5 min. Tillför mer kräm om huden känns för sträv. Rekommenderade produkter för massage är Hot & Cold, Hot Cold Extra eller Aloe Vera gel.

HOT & COLD MASSAGEFILMER

För att välja film så klickar du på ”Spellista” nedan till vänster i filmfältet.

 

[gtrow][gtcolumn size=”4″]

smärta_nacke_skuldror

Smärta från muskelfäste i nacke och skulderparti

Massageområdet är ganska stort. Det beror på att en mängd muskler samverkar i rörelserna. Även om smärtan känns på ena sidan skall hela partiet masseras. Jämför höger och vänster sida för att hitta de stelaste musklerna med fingertopparna.

[/gtcolumn][gtcolumn size=”4″]

smärta_nacke_skuldror

Smärta från muskelfäste i axelleden

Många muskler samverkar för att utföra axelledens alla rörelser. Därför måste hela övre ryggen till i höjd med skulderbladens nedre del, överarms- och bröstmuskulaturen masseras. Massera även den friska sidan för att få balans i massagen och för att hitta de stelaste musklerna med fingertopparna.

[/gtcolumn][gtcolumn size=”4″]

smärta_bröstkorgsmuskulatur

Smärta i bröstkorgsmuskulaturen

Uppstår ibland vid t ex tung krattning av jord eller gräs. Massera ryggmuskulaturen mellan och nedanför skulderbladen. Jämför också med fingertopparna höger och vänster sida av ryggraden för att hitta det rätta stället. Ibland kan en lite kliande känsla på ryggen visa var massagen är viktigast.

[/gtcolumn][/gtrow][gtrow][gtcolumn size=”4″]

tennisarmbåge_golfarmbåge

Tennisarmbåge / Golfarmbåge

Kan även uppstå vid tung målning, arbete med hammare och arbete med datormus. Efter att ha masserat längs med musklerna i streckat område rullas muskeln med handloven tvärs längdriktningen.

[/gtcolumn][gtcolumn size=”4″]

stela_ömma_fingrar

Stela ömma fingrar

Kom alltid ihåg att muskulaturen för fingrarnas kraftiga rörelser sitter i underarmen. Du kan själv se hur musklerna i underarmen rör sig när du rör fingrarna. Böjmuskulaturen finns på armens undersida och sträckmuskulaturen på översidan. Det är aldrig fel att massera underarmen vid smärta från handled till fingrarnas yttersta led. Massagen kommer att avlasta leder och senskidor.

[/gtcolumn][gtcolumn size=”4″]

ischias_armvärk

Ischias och armvärk

Orsakas av att ben- resp armnerven kommit i kläm. Stela muskler orsakar eller förvärrar tillståndet. Masserars muskulaturen i streckat område släpper eller lindras värken. Ofta kan det räcka med massage ovanför höftkammen i ländryggen, resp på båda sidor om halskotpelaren mot skulderbladen.

[/gtcolumn][/gtrow][gtrow][gtcolumn size=”4″]

smärtor_knäskål

Smärtor kring knäskålen där främre stora lårmuskelns fästen finns

Även om knäsmärtorna har sin grund i förslitningsskador har massage av den främre stora lårmuskeln det goda med sig att knäleden avlastas när muskeln blir längre. Detta gör i sin tur att värken lindras. Tänk på att detta är en stor muskel som kräver en längre massage för att bästa resultat skall uppnås.

[/gtcolumn][gtcolumn size=”4″]

värk_lårmuskel

Värk från lårmuskelns fäste i ljumsken och insida av knä

Bl a fotbollspelarens problem. Massera hela det streckade området. Kom ihåg att förebyggande massage av en muskel som brukar ge problem, är minst lika viktig som att massera en muskel där besvären redan är påtagliga. Ge massagen ordentlig tid både före och efter ansträngning.

[/gtcolumn][gtcolumn size=”4″]

löparknä

Löparknä

Återigen ett exempel på att orsaken kan sitt mycket långt från smärtstället. Massera den lilla muskel som markeras av det streckade området så släpper överbelastningen på den långa sena som går från muskeln ner till knäts utsida strax nedanför knäleden.

[/gtcolumn][/gtrow][gtrow][gtcolumn size=”4″]

hälsenesmärtor

Hälsenesmärtor

Vadmuskeln hör till de muskler som lättast stelnar till och blir kort och stum. Det frestar på hälsenan och kan ge ganska stora problem om man inte sköter muskeln med massage. Vadmuskeln behöver en lång massage, då kommer hälsenan att avlastas.

[/gtcolumn][gtcolumn size=”4″]

halsporre

Hälsporre och smärtor från fotsulan

Alla kraftiga rörelser som fotens delar gör framför hälen styrs av den främre underbensmuskulaturen. Det kan man känna genom att hålla på dessa muskler samtidigt som foten och tårna rörs. Även kramp i fotsulan under sömn lindras eller hävs när streckat område masseras.

[/gtcolumn][gtcolumn size=”4″]

muskelkramp

Muskelkramp i säng eller viloläge

Uppstår gärna i bakre lår, vadmuskel och fotvalv. Lår och vadmuskel masseras direkt över smärtområdet. Fotvalvets kramp masseras på samma sätt som för hälsporre, se ovan. Om det är ett återkommande problem masseras berörda muskler i förebyggande syfte.

[/gtcolumn][/gtrow]